У січні 2018 року українська делегація прийняла участь у обговоренні проекту закону „Про відновлювані джерела енергії”, що проходила у Секретаріаті Енергетичного Співтовариства у м. Відні, Австрія. До складу делегації увійшли народні депутати України, представники Міненерговугілля, НКРЕКП, Держенергоефективності, Антимонопольного Комітету України, ДП „Енергоринок”, ДП „Укренерго”, Української вітроенергетичної асоціації та представники ЄБРР. Делегацію очолював Олександр Домбровський, народний депутат, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. В своєму пості на фейсбуці пан Домбровський написав, що „застосування нових механізмів стимулювання відновлюваної енергетики має сприяти розвитку галузі, а також забезпеченню українців доступною, дешевою та чистою енергією. Крім того, ці інструменти повинні максимально захистити права інвесторів та підвищити інвестиційну привабливість відновлюваної енергетики України”.

На спільному засіданні багато говорилося про введення аукціонів, які мають прийти на заміну схемі підтримки виробництва електроенергії з ВДЕ за „зеленим” тарифом. Зокрема, обговорювалась можливість проведення у 2018 році демонстраційного аукціону для сонячних проектів в Чорнобильській зоні відчуження.

Законопроект „Про відновлювані джерела енергії” був розроблений Комітетом ВР з ПЕК спільно з Секретаріатом Енергетичного Співтовариства. Однак, внесення будь-яких змін з цих питань у законодавчі документи України є передчасним – таку позицію висловили представники української делегації у Відні.

 

Джерело: www.uwea.com.ua

Новий законопроект „Про відновлювані джерела енергії”