26 грудня відбулося останнє у цьому році засідання Клубу підприємств-лідерів «зеленої економіки». Цього разу засідання пройшло на базі ДП «НВО «Павлоградський хімічний завод», генеральним директором якого є Амбасадор проекту Леонід Миколайович Шиман.

Переймаючи заданий тон минулих засідань, господарі цього заходу теж похизувалися своїми досягненнями у впровадженні енергозберігаючих технологій.

Не дивлячись на те, що завод працює з 1929 року, його керівництво робить усе можливе аби йти в ногу із часом та не відставати від нових «зелених» трендів.

Так тільки у 2017 році в одному з виробничих будівель «НВО «ПХЗ» встановлено систему утилізації теплової енергії, виконаної на базі теплових насосів – реверсивного чиллеру 1ТН1 «Venso sistem» Performo-WH 146 LN. Залишкове тепло витяжного повітря систем вентиляції будівлі використовується у якості джерела тепла, а у якості акумулятора тепла – накопичувальний бак з вбудованим теплообмінником. Установка працює без постійного обслуговуючого персоналу.

Крім того, проводяться роботи по установці двох газопоршневих когенераційних станцій з шестиступінчатим розподілом теплової енергії без додаткового нагріву, які забезпечують на 90% постачання електроенергії, технологічного тепла, холоду, гарячої води і теплоенергії у виробничі комплекси.

Але й це ще все не все. Тут не звикли зупинятися не досягнутому, тому згідно прийнятої Програми енергозбереження «НВО «ПХЗ, у цьому році було проведено заміну 150 світильників зовнішнього освітлення периметра, доріг і доріжок підприємства на світлодіодні прожектори типу SMD 105. Встановлено системи зовнішнього енергозберігаючого освітлення об’єктів, що будуються. Також проводиться заміна світильників внутрішнього освітлення на світлодіодні в адміністративних і виробничих будівель. Усього замінено близько 200 світильників.

Також триває робота по утепленню сучасними матеріалами стін будівель і споруд підприємства, у цьому році виконано утеплення стін одного з виробничий споруд мінеральною ватою 200 мм.

А одним із експериментальних проектів є встановлення теплового насосу повітря-вода серії Arctic Home Smart у кафе Ренесанс. Цей тепловий насос є багатофункціональною, розумною і енергоефективною системою опалення та кондиціювання. Має ряд автоматизованих функцій, таких як погодозалежне управління, автоматичне перемикання режиму зима/літо, управління резервними джерелами тепла.

Присутні на засіданні Клубу підприємств-лідерів «зеленої економіки» були приємно вражені такими досягненнями заводу та побажали керівництву «НВО «ПХЗ» втіленні нових ідей та планів у новому році.

Користуючись нагодою, команда проекту «Зелені рішення бізнесу – єднання для сталого розвитку» вітає з прийдешніми новорічними святами та бажає усім своїм друзям і партнерам подальшого розвитку й досягнення високого рівня досконалості.

 

Проект «Зелені рішення бізнесу – єднання для сталого розвитку»: підтримка «зелених» рішень сьогодні, запорука сталого майбутнього завтра