24 жовтня 2017 року в Українському кризовому медіа-центрі був презентований звіт „Перехід України на відновлювану енергетику до 2050 року”, що демонструє, як Україна може перейти на безпечну та сучасну енергетику, і чому це вигідніше для України ніж продовжувати спиратися на традиційні види енергії – вугілля, нафту та атомну енергетику.

Щоб дізнатися, яким чином може бути досягнутий перехід від викопних видів палива до відновлюваних джерел енергії (сонця, вітру, біомаси, тощо), та які економічні і соціальні наслідки це матиме для України, було проведене моделювання базового та альтернативних сценаріїв розвитку енергетичного сектору України до 2050 р. Робота була виконана Інститутом економіки та прогнозування Національної академії наук України за підтримки Представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні у співпраці з організаціями громадянського суспільства, органами державної влади, профільними асоціаціями та незалежними експертами. Вагомий внесок у формування „дорожньої мапи” з переходу енергетичного сектору країни на 100% ВДЕ внесли експерти Української вітроенергетичної асоціації.

На думку Андрія Конеченкова, голови правління УВЕА, віце-президента WWEA: „100% за рахунок відновлюваної енергетики – амбітна, але цілком досяжна мета для України. Багато буде залежати від стабільної законодавчої політики та інвестиційного клімату в країні”.

На заході виступили: Сергій Савчук – голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, Олексій Рябчин – народний депутат України, голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Олександр Дячук – к.т.н., Інститут економіки та прогнозування НАНУ та Ірина Головко – ГО „Центр екологічних ініціатив „Екодія”.

Завантажити звіт

Джерело: www.uwea.com.ua

Чи зможе Україна відмовитись від викопної і ядерної енергії до 2050 року?