УРЯД СХВАЛИВ НОВУ ЕНЕРГЕТИЧНУ СТРАТЕГІЮ УКРАЇНИ

18 серпня 2017 року на своєму засіданні Кабінет міністрів України схвалив проект Енергетичної стратегії України на період до 2035 року „Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність”, таким чином визначивши стратегічні орієнтири розвитку паливно-енергетичного комплексу України на період до 2035 року. В рамках реалізації Енергостатегіі України до 2035 року (НЕС) планується знизити енергоємність економіки в два рази до 2030 року і збільшити виробництво як традиційних, так і відновлюваних джерел енергії.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман назвав затвердження енергетичної стратегії України до 2035 року історичним днем. „Згідно з новою стратегією, нова структура потреб в енергетиці виглядає так: атомна енергія до 2035 року буде давати 50% електроенергії країни, відновлювані джерела – 25%, гідроенергетика – 13%, а решта буде покриватися за рахунок теплових електростанцій”, – зазначив прем’єр.

Передбачено три етапи імплементації стратегії:

ЕТАП 1-й. Реформування енергетичного сектору (до 2020 року).

У зазначений термін передбачається завершення імплементації Третього енергетичного пакета, та інституційної інтеграції України до ENTSO-G, а також виконання більшої частини заходів з інтеграції ОЕС України до енергосистеми ENTSO-E. Реформування енергетичних компаній відповідно до зобов’язань України у межах Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, збільшення видобутку газу, зниження енергоємності ВВП та подальший розвиток ВДЕ – ось ключові завдання реалізації НЕС на цьому етапі.

На першому етапі очікується досягнути радикального прогресу у сфері ВДЕ через збільшення їх частки у кінцевому споживанні до 11% (8% від ЗППЕ) за рахунок проведення стабільної та прогнозованої політики у сфері стимулювання розвитку ВДЕ та у сфері залучення інвестицій.

ЕТАП 2-й. Оптимізація та інноваційний розвиток енергетичної інфраструктури (до 2025 року).

Другий етап впровадження енергетичної стратегії буде орієнтований на роботу в умовах нового ринкового середовища та фактичної інтеграції Об’єднаної енергетичної системи (ОЕС) України з енергосистемою Європи, що суттєво вплине на обґрунтування вибору об’єктів для реконструкції або нового будівництва в енергетичній сфері та на підвищення енергоефективності.

На другому етапі передбачається збільшення використання ВДЕ до 25% від обсягів ЗППЕ України (ЗППЕ – загальне первинне постачання енергії, що розраховується як сума виробництва (видобутку), імпорту, експорту, міжнародного бункерування суден та зміни запасів енергоресурсів у країні).

ЕТАП 3-й. Забезпечення сталого розвитку (до 2035 року).

Третій етап НЕС спрямований на інноваційний розвиток енергетичного сектору й будівництво нової генерації. Інвестиції у нові потужності генерації для заміщення потужностей, що мають бути виведені з експлуатації. Вибір типу генерації залежатиме від прогнозної цінової кон’юнктури на паливо й інтенсивності розвитку кожного типу генерацій, що сприятиме підвищенню рівня конкуренції між ними; від впровадження смарт-технологій для вирівнювання піків споживання.

Джерело: www.uwea.com.ua

УРЯД СХВАЛИВ НОВУ ЕНЕРГЕТИЧНУ СТРАТЕГІЮ УКРАЇНИ